Wanneer heeft u een Videma licentie nodig?
Het vertonen van televisie-uitzendingen in bijvoorbeeld de horeca en zorginstellingen kan niet met een standaard tv abonnement. Er is namelijk auteursrechtelijke toestemming nodig, zodat de makers van programma’s een vergoeding krijgen voor hun werk. In Nederland wordt dit voor de meeste tv zenders geregeld via een Videma licentie. Hoe werkt dit precies?
Videma licentie voor doorgifte en groepsvertoning
De belangrijkste taak van Videma is het innen en verdelen van vergoedingen voor het gebruik van films, televisieprogramma’s en video’s in openbare gelegenheden zoals horecagelegenheden, winkels, en bedrijven.
Een Videma licentie is van toepassing bij zowel doorgifte als groepsvertoningen. Bij groepsvertoningen kunt u denken aan uitzendingen op tv’s of presentatieschermen in cafés, terwijl doorgifte bijvoorbeeld van toepassing is voor televisieaansluitingen in hotelkamers.
Niet voor muziekrechten
“Er kwam plotseling een rekening binnen van Videma. Ik betaal toch al voor Buma en Sena?” Het kan allemaal verwarrend worden, maar Buma en Sena gaan over muziekrechten (lees hier meer daarover). Videma daarentegen is een organisatie die als tussenpersoon optreedt voor tv producenten. Hiermee wordt voorkomen dat u voor elke zender een aparte licentie moet afsluiten.
Vaak vraagt men zich af of er via de tv provider, zoals Ziggo of KPN, al niet betaald wordt voor auteursrechten. Dat gebeurt inderdaad, maar alleen voor thuisgebruik. Tegenwoordig is het overigens mogelijk om tegelijkertijd een licentie af te sluiten voor Sena, Buma/Stemra en Videma. Dit proces verloopt via de website mijnlicentie.nl.
Videma en betaalzenders
Wilt u het WK of EK voetbal uitzenden? Een wedstrijd uit de Champions League? Een documentaire van de publieke omroep? Het is belangrijk om te weten voor welke zenders een Videma licentie beschikbaar is. In de basis vallen de van oudsher bekende tv-zenders, die in de basispakketten van tv providers zitten, hieronder. Denk aan de NPO, RTL en SBS. Voor een actueel overzicht is het verstandig om de website van Videma te raadplegen.
Belangrijk is dat betaalzenders geen onderdeel zijn van Videma. Voor het uitzenden van sport via betaalzenders van ESPN, Ziggo Sport en Viaplay is een aparte licentie nodig. Die kunt u aanvragen bij de desbetreffende bedrijven.
Uitzondering voor het onderwijs
Als het vertonen van een uitzending onderdeel is van een onderwijsprogramma, dan is het inkopen van een licentie bij Videma niet nodig. Dit wil echter niet zeggen dat vertoningen binnen onderwijsinstellingen standaard licentievrij zijn.
Het is namelijk mogelijk dat uitzendingen met leerlingen of studenten puur voor amusement bekeken worden. In dat geval is het wel verplicht om te betalen voor auteursrechten.
Wat kost Videma?
Wat u precies kwijt bent aan een Videma licentie hangt van de situatie af. Tarieven zijn bijvoorbeeld afhankelijk van het aantal kijkers. Los van doorlopende abonnementen is het overigens ook mogelijk om licenties af te sluiten voor uitzendingen van specifieke (sport)evenementen.
Voor horecaondernemers is het daarnaast goed om te weten dat er branchekorting beschikbaar is via Koninklijke Horeca Nederland. Eenzelfde constructie is mogelijk voor sportverenigingen aangesloten bij NOC*NSF.
Om een beter beeld te krijgen van de kosten voor uw organisatie is het verstandig om op de website van Videma te kijken, of om direct contact op te nemen met deze organisatie.
Benieuwd naar wat we voor u kunnen betekenen? Neem direct contact op