Skip to content

Spotify in de horeca: zo werkt het (niet)

Mag u Spotify in de horeca gebruiken? Nee, dit mag niet. Het gebruik van Spotify in restaurants, hotels en cafés komt desondanks vaak voor. Wij raden het iedereen af, want het gebruik van deze en andere populaire streamingdiensten kan hoge boetes opleveren. In deze blog vertellen we u meer over waarom Spotify niet gebruikt mag worden en wat de alternatieven zijn.

Waarom mag Spotify in de horeca niet gebruikt worden?

Zoals Spotify zelf aangeeft op zijn website, is de dienst alleen bedoeld voor persoonlijk en niet-commercieel gebruik. Een dienst als Spotify zakelijk bestaat simpelweg niet. Dit betekent dat het afspelen van Spotify audio niet toegestaan is in commerciële ruimtes. Naast restaurants, cafés en hotels kunnen dit bijvoorbeeld ook scholen, winkels en kapsalons zijn.

Uitwijken naar bekende concurrenten van Spotify heeft geen zin. Ook muziek van diensten als Last.fm, YouTube, TIDAL, Deezer en Soundcloud mag u niet afspelen in uw horecabedrijf.

Buma, Stemra en Sena

Wilt u überhaupt audio afspelen in een commerciële ruimte, dan ontkomt u niet aan het betalen van kosten aan Buma, Stemra en Sena. BumaStemra zorgt dat componisten, uitgeverijen en bijvoorbeeld tekschrijvers een vergoeding krijgen. Sena regelt de vergoeding voor muzikanten en producenten. Tot slot gaat Stemra over het reproductierecht (kopieerheffing). Hier zit ook direct het probleem: de muziekdiensten voor persoonlijke gebruik dragen geen kosten af aan Stemra, wat voor professioneel gebruik wel verplicht is.

U verwacht misschien dat u Spotify in uw horecabedrijf mag gebruiken wanneer u netjes de kosten voor muziekrechten afdraagt, maar zo werkt het dus niet. Dit komt doordat Spotify zelf geen geld afdraagt naar Stemra, wat een voorwaarde is om de dienst inzetbaar te maken voor commerciële ruimtes. In 2022 is er zelfs een rechtzaak geweest, waarbij de rechter heeft uitgesproken dat BumaStemra moet gaan handhaven op het gebruik van Spotify in de horeca. Wij verwachten dan ook dat dit binnen niet al te lange termijn gaat gebeuren.

Voorkom een boete en gebruik geen spotify in de horeca

Wat u er ook van vindt, het betalen van een hoge boete voor het gebruik van Spotify, Apple Music, TIDAL of een andere dienst is wel erg zonde. Wij raden dan ook aan om deze diensten gewoon niet te gebruiken in een commerciële ruimte, zeker nu BumaStemra de verplichting heeft om te handhaven.

Mocht u vragen hebben, neem dan gerust contact op. Wij beantwoorden graag al uw vragen én kunnen u helpen met een betaalbaar alternatief voor Spotify in de horeca.

Muziek streaming horeca
Spotify afspelen in cafes

Spotify in horecabedrijven: het alternatief

Als leverancier van geluidsinstallaties in de horeca krijgen wij vanzelfsprekend vaak de vraag of er ook alternatieven zijn voor Spotify in de horeca. Wij werken zelf met Eazis Music. Deze Nederlandse leverancier draagt wél geld af voor de kopieerheffing en biedt zowel muziekcomputers als de bijbehorende software aan (het kan ook op een bestaande computer of smartphone geïnstalleerd worden).

De database van Eazis is gigantisch, dus u kunt gewoon bekende muziek in alle genres afspelen. Daarnaast kunt u kiezen voor een abonnement met alleen rechtenvrije muziek, waarbij het afdragen van muziekrechten aan BumaStrema dus niet nodig is. Er zijn talloze op maat gemaakte afspeellijsten, waardoor er ook voor uw setting geschikte lijsten zijn. Daarnaast is het zelfs mogelijk om bijbehorende videoclips af te spelen.

Benieuwd naar wat we voor u kunnen betekenen? Neem direct contact op

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Back To Top Call Now Button