Audiovisuele middelen

Audiovisuele middelen voor vergaderruimtes

22 april, 2025

Audiovisuele middelen zijn in deze tijd onmisbaar in vergaderruimtes. Wat u precies nodig heeft, hangt af van verschillende factoren. Denk aan de afmetingen van een ruimte, maar ook het gebruik van de vergaderkamer. Precies, de ene vergaderruimte is de andere niet. Hoe dan ook, er zijn talloze oplossingen die bijdragen aan een soepel verloop van presentaties en (online) bijeenkomsten. Daarbij is het de moeite waard om te kijken naar beeld, licht en geluid.

De basis: akoestiek en verlichting

Een veelvoorkomend probleem in vergaderruimtes is slechte akoestiek. Galm en storende reflecties maken gesprekken moeilijk te volgen en zorgen voor vermoeidheid. Door gebruik te maken van akoestisch dempende materialen, zoals vloerbedekking, gordijnen of wandpanelen, verbetert de spraakverstaanbaarheid aanzienlijk. Dit komt niet alleen de communicatie in de ruimte zelf ten goede, maar ook tijdens online meetings.

Verlichting is een andere basisvoorwaarde die gewoon op orde moet zijn. Tijdens presentaties mogen de lampen gerust worden gedimd voor optimale focus op het scherm. Maar tijdens vergaderingen is goede, heldere verlichting belangrijk om alert en geconcentreerd te blijven. Kies daarom voor een instelbare lichtoplossing die zich aanpast aan het gebruiksmoment.

Beeld en geluid

De juiste keuze voor een presentatiescherm bepaalt hoe een videomeeting of presentatie uit de verf komt. Het formaat van het beeldscherm moet passen bij de grootte van de ruimte. Een flatscreenmonitor past goed in kleine tot middelgrote vergaderruimtes. In grote ruimtes zal de keuze eerder vallen op een projectiescherm. Moderne projectoren met LED- of lasertechnologie bieden hoge helderheid, een lange levensduur en haarscherp beeld.

En het geluid? Wat betreft kleinere ruimtes volstaat voor de audio vaak een soundbar. In grotere ruimtes is een geïntegreerd geluidssysteem met inbouwluidsprekers aan te raden. Deze systemen zijn niet alleen krachtiger, maar zijn ook nog eens goed weg te werken in het interieur.

Hulpmiddelen voor sprekers, ook bij videomeetings

Wie bezig is met audiovisuele middelen in vergaderruimtes, zal goed moeten kijken naar de inzet van microfoons. Zorg altijd dat de spreker goed verstaanbaar is, zeker in grotere ruimtes. Kies voor een stabiel draadloos microfoonsysteem, zoals een handmicrofoon of een draadloze headset als de spreker de handen vrij wil hebben.

Bij online meetings (Zoom, Teams, Google Meet, enz.) is het cruciaal dat de spraak helder wordt opgevangen. Mogelijk is de inzet van een soundbar met geïntegreerde microfoon en camera de juiste oplossing. Gaat het om een grotere ruimte, gebruik dan ook bij videogesprekken professionele microfoonsystemen. Moderne oplossingen met ‘zone tracking’ versterken alleen de actieve spreker en filteren omgevingsgeluid effectief weg.

Audiovisuele middelen
Aansluitingen voor audiovisuele middelen

Handige audiovisuele toevoegingen

Naast onmisbare zaken op het gebied van beeld, licht en geluid, zijn er nog handige extra audiovisuele middelen die presentaties en videomeetings nog beter laten verlopen.

Draadloze presentatieset

Geen zin in een wirwar van kabels, maar wel een stabiele, draadloze verbinding tussen laptop en beeldscherm? Er zijn tegenwoordig USB-C en HDMI dongels die zorgen voor een perfect resultaat. Vermijd in ieder geval goedkope modellen die vaak verbindingsproblemen geven. Rients Faber kent de juiste oplossingen, informeer dus gerust.

Vaste wandaansluitingen

Ook al zijn draadloze systemen betrouwbaar, wij adviseren altijd om in grote ruimtes een vaste wandaansluiting (HDMI en USB-C) als back-up te installeren. Mocht de draadloze verbinding falen, dan is een bekabelde optie altijd beschikbaar – essentieel bij presentaties voor een groot publiek.

Draadloos schakelen van dia’s

Gebruik een draadloze presenter (key pointer) voor het soepel schakelen tussen dia’s. Dit oogt professioneel en voorkomt onrust, zoals telkens naar de laptop moeten lopen of signalen geven aan een collega.

Eenvoudige bediening

In kleinere ruimtes is een simpel knoppenpaneel voldoende. Voor grotere ruimtes adviseren wij een centraal touchscreen bedieningspaneel met overzichtelijke bediening van alle functies – snel, intuïtief en visueel duidelijk. Wij hebben hiervoor ons eigen systeem, genaamd Cenze.

Audiovisuele middelen in vergaderruimtes: professioneel advies

Wij hebben vele jaren ervaring met het leveren en installeren van audiovisuele oplossingen voor vergaderruimtes. De hierboven beschreven oplossingen kunnen we dus ook in uw vergaderruimte plaatsen.

Benieuwd wat het beste is voor uw situatie? Neem gerust en vrijblijvend contact met ons op.

Zorgeloos genieten van licht, geluid en beeld in uw organisatie? Informeer geheel vrijblijvend naar de mogelijkheden.

Contact Us