Hoe werkt een ringleiding?
Een ringleiding is ontworpen voor een storingsvrije geluidsoverdracht naar een gehoorapparaat. In een ruimte, zoals een kerk of bioscoop, kan een ringleidinglus worden aangelegd waarbinnen ontvangst mogelijk is. Vaak staat er een bordje met de tekst ‘ringleiding aanwezig’ bij ruimtes die zijn uitgerust met zo’n voorzien voor slechthorenden. Hoe werkt zo’n ringleiding eigenlijk? Wij leggen het uit.
Ringleiding en inductie
Om een ringleiding te kunnen gebruiken, dient de aanwezige geluidinstallatie gekoppeld te worden aan een ringleidingversterker. Het geluidsignaal wordt vervolgens via een langs de muur of het plafond lopende draad verspreid; vandaar de naam ringleiding. Uiteindelijk zorgt inductie ervoor dat het geluid draadloos bij gehoorapparaten terechtkomt.
De juiste stand op gehoorapparaten
Gebruikers van gehoorapparaten zullen weten dat er drie standen beschikbaar zijn, waarvan er twee geschikt zijn voor het gebruik van de ringleiding.
M-stand
Deze wordt gebruikt in een normale situatie waarin u een gesprek met één of meer personen voert, of wanneer u naar muziek luistert. Ook in het openbaar gebruikt u deze stand. Alle aanwezige geluiden worden versterkt.
De T stand
Deze stand gebruikt u wanneer u niet gestoord wilt worden door omgevingsgeluid en alleen het geluid wilt horen dat door de ringleiding geproduceerd wordt. In kerken is er vaak sprake van een behoorlijke galm. Doordat de T-stand deze galm wegneemt, neemt de verstaanbaarheid gigantisch toe. Het is belangrijk om te weten dat de T-stand alleen het geluid uit de ringleiding laat horen, dus het tegelijk voeren van een gesprek met iemand die naast u zit is onmogelijk.
De M/T stand
In deze stand hoort u zowel de microfoon in uw hoortoestel als de ringleiding. De M/T stand wordt het meest gebruikt in thuissituaties waarbij in de woonkamer een ringleiding is geplaatst. Als deze ringleiding is aangesloten op uw tv dan kunt u storingsvrij bijvoorbeeld het journaal volgen, maar door de ingeschakelde microfoon in uw hoortoestel blijft u zich ook bewust van wat er zich in uw omgeving afspeelt. Deze stand is niet geschikt voor gebruik in kerken, omdat de microfoon in uw hoortoestel de galm van de kerk opvangt. En dit gaat natuurlijk weer ten koste van de verstaanbaarheid.
Optimale luisterplek bij een ringleidingsysteem
Voor een optimaal resultaat is het verstandig een afstand van minimaal 2 meter vanaf de ringleidinglus te handhaven. De lus wordt vaak langs de muur gemonteerd, dus als regel is aan te houden dat u op een afstand van minimaal twee meter vanaf de dichtstbijzijnde muur het optimale resultaat bereikt. Bij twijfel: vraag de locatiebeheerder naar de optimale luisterplek!
Omdat de meeste hoortoestel dragers (vaak onbewust) gebruik maken van liplezen is het verstandig om een plaats dicht bij de spreker te kiezen.
Nieuwe gehoorapparaten zonder T-stand
Bij veel moderne hoortoestellen moet de (M/)T-stand apart worden geprogrammeerd of is deze functie simpelweg afwezig. In beide gevallen is het belangrijk om advies te vragen van de audicien. Hoogstwaarschijnlijk zal een extra adapter nodig zijn om toch gebruik te maken van een ringleiding.
Bluetooth en radioverbinding
Het komt steeds vaker voor dat de traditionele techniek voor ringleidingsystemen wordt vervangen door apparatuur met een radioverbinding of bluetooth. Voor thuisgebruik werkt dit meer dan uitstekend. Het probleem hierbij is dat fabrikanten op dit gebied nog geen universele standaard bieden. Uiteindelijk is de beschreven inductie techniek nog altijd de enige standaard op het gebied van ringleidingen.
Rients Faber en ringleidingen
Als professioneel audioinstallateur plaatst Rients Faber ringleidingen op uiteenlopende locaties. Neem dus gerust contact op als u een ringleiding overweegt voor een kerk, congreszaal, bioscoop of andere locatie.
Het leveren en installeren van ringleidingen voor thuisgebruik behoort niet tot ons dienstenpakket. Dit moet via audiciens verlopen, onder meer omdat u via deze weg de ringleiding vergoed kan krijgen door de zorgverzekering. Dit neemt niet weg dat wij graag vragen over dit onderwerp beantwoorden. Schroom dan ook niet om contact op te nemen, als u vragen over een ringleiding heeft!
Benieuwd naar wat we voor u kunnen betekenen? Neem direct contact op